Blåbärspaj
150 g smör (alt laktosfritt eller mjölkfritt)
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
ca 5 dl bär
1 msk strösocker
1-2 tsk potatismjöl
1 dl siktat florsocker till garnering
Smält matfettet och låt svalna.
Blanda torrvarorna till degen. Blanda sedan med det avsvalnade fettet. (Blir en kladdig deg.)
Tryck ut degen i en pajform. (Behövs ej smörjas.)
Fördela bären på degen.
Blanda strösocker och potatismjöl och strö över bären. Om bären är blöta kan man öka mängden potatismjöl.)
Grädda i 225 graders värme i 10-15 min.
Pudra över florsocker när pajen svalnat.
Servera gärna med vispgrädde/glass/vaniljsås.
Eller varför inte kesella eller turkisk yoghurt blandat med lite vaniljsocker?
(Receptet är hämtat ur boken Varmkök och kallkök av Göran Johannesson, Liber 1996.)