ögonfönster (051103)

Fladdrar förbi mig själv i fönsterrutor som immats dimmiga av dina andetag. Dina varma andetag mot mina ögons kalla fönsterrutor. Du står naken vid min port och jag kan inte öppna. Du står resklar med jackan på och vantarna, de vantar du fick av mig då, de bär du om dina vackra händer. Du tror att jag väntar på ett rop från dig, du tror att jag väntar på, tåget? Bussen? Ord som aldrig blev sagda? Du vet inte att jag väntar på dig. På att du skall ta av dig jackan, skorna och dina varma vantar. Du vet inte att jag väntar på att du skall ångra dig. Du ler lamt, förvirring målar streck i ditt ansikte när du vänder dig om och går.

 
Exakt på timmen efter att du gått ritar jag blommor i imman på mina ögonfönster. De försvinner i samma takt som vindrutetorkarnas rytmiska skrapande. Du har aldrig känts längre bort än nu. Jag reser mig och går in på toaletten. Lämnar dörren öppen.

 
Från och med nu är endast jag och jag tillsammans. Du har gått. Du, med din gamla jacka och slitna skor, du med dina varma vantar du fick av mig en gång, du du du har gått. Jag är tillsammans. Du är borta. På kryddhyllan i köket ligger lappen kvar, den du skrev den där gången. På din sida av sängen ligger din kudde utom räckhåll för min kuddes trevande örngottsfingrar.

 
Länge skall du undra om de där stegen, de där stegen nerför trappans tre avsatser, inte var de längsta du någonsin tagit. Eller i varje fall, de viktigaste. Och jag skall veta svaret.

 
Du lovade så mycket, och jag lyssnade varje gång som öron om natten då nästa dag är julafton. Genom förväntans omslagspapper prasslar sekunderna förbi oss. Och du hör ingenting. Jag vet det, det var jag som la dit bomullen i dina öron när du sov.

 
När du somnar inatt kommer du drömma om tider som varit. Du skall vakna med gårdagens nyheter under din arm. Kom ihåg vem som skrev dem åt dig, när du sov.

en eeeevigheeeet... (konsten att driva ut carola ur hjärnan...)

fantastiskt. det blev en torsdag den här veckan också! prisa gud! snart kommer skatteåterbäringen! tio feta laxar skall fångas av mej efter midsommar. de blir krejjer de!

här hemma är allt lika idylliskt som vanligt. J håller på att gräva i mitt nya trädgårdsland, han är en fin hemma-man han! mina odlingar i köksfönstret och på skrivbordet växer sig allt större och större och högre och högre... snart spräcker de taket och fönstret och släpper in våren på riktigt.

barnen är snälla och fina och bråkiga och glada och vilda, som vanligt. fröken själv är rätt så trött men biter i hop och försöker andas djupt när tålamodet tryter. igår bakde fröken bröd som alla fröknarna och barnen åt i solen ute på gården.

här är kaffestugan öppen, när som helst och för vem som helst! (nästan vem som helst... vet inte om jag skulle vilja ha till exempel herr Bush på besök, tror inte vi skulle ha så mycket att prata om, Bin Ladin vore ju en intressant snubbe att ha vid fikabordet... vi kunde sitta och dricka finkaffe från moccabryggaren ur mina fina kaffekoppar och äta mina hembakta kanelbullar och prata om livet, om tro och övertygelser. eller så håller jag mig till mina vänner. kom på besök! majja till exempel, kom å fika med mej! kom och prata med hönsen och prata med tuppen om att han inte behöver vara så in i norden sexfixerad...

nu är klockan sent igen. hur går det till egentligen? kvällen hemma går på bara några minuter men sista timmen på arbetsdagen verkar evighetslång...

nästa helg är det kollohelg, ska bli roligt! och särskilt roligt ska det bli att träffa bästa miriam!

gonatt. häjje.

PS. carola? NEJ TACK!

hönsen

hönsen
De smälter väl in i gräset de små rackarna där de ligger och gottar sig i solen!


fika i solen

fika i solen
Det bästa med hårt trädgårdsarbete är att det innebär minst ett obligatoriskt fikatillfälle!

möten

dag 3 innehåller livet och människorna. de stora och små mötena med de små och stora människorna. möten med barnen och möten med deras föräldrar. möten med medmänniskor. helt enkelt. och möten med vänner, nya och gamla vänner. nya och gamla människor, möten som alla betyder precis lika mycket.

jobbat. skött om alla de små barnen. jobbat. föräldramöte. dragit med anna till patricia där göran och mattias spelade med Six Figure Transatlantic. (
www.thatsitsir.com) hon tyckte om deras musik. och vem kan tycka annat? det finns så mycket själ i musiken så jag blir rörd ända ända någonstans där långt inne. beror det på banden med bandet? eller helt enkelt på musik med så mycket själ att hjärtat inte riktigt orkar slå i samma takt?

anna jag och maria drog till kvarnen. jag blev trött. jag åkte taxi hem med en chaufför uppvuxen ca 2 km från min egen uppväxt. kanske är ålder ett avstånd uppfunnet av hittepå? jag menar, band och drift som människa är samma mellan människa och människa oavsett ålder. min egen drift, att göra gott för att få gott, omtanke om mina stora och små medmänniskor, den driften och den lusten finns hos så många oavsett om man vill kalla människan för gammal eller ung. förstår du vad jag talar om eller är jag lika otydlig som gränserna hos mina tankar? jag har sagt det förut men jag säger det igen, vi lägger ner nu. lägg ner garden, lägg ner dina vapen och finn lugn i ett varande utan gränser. låt ditt jag flyta fritt genom världar större än dina tankars omfång och finn lugn i gränslösheten.

vi lägger ner nu. solen är vår vän och världen allt om.

återupplivandelevandeliv

kommit hem från ryda. kommit hem från blåsippsblå skogsbackar och tussilagogula dikeskanter. men jag och J har kommit hem. så här mycket hem har jag aldrig bott. så här mycket egna fruktträd och trädgård har jag aldrig haft. och så här mycket natur har jag aldrig närmat mig så här mycket.

livet går vidare. solen går i allt vidare bana över himlen. mina plantor sträcker sig vidare och vidare uppåt uppåt.

mina tankebanor går vidare. och jag med dem.

tågsurferier

Ja, det här är iallafall teknikens under! Att kunna surfa på tåget utan en endaste sladd! Tänk vad dom hittar på nu för tiden... Nu ska jag surfa vidare under tågets gång till Linköping. Glad påsk allihopa!

fina fisken!

solig dag igen. det verkar som om det startats en ny tradition, solvädertraditionen. intemejemot. 
käkade lunch med majja på åhléns, vegobuffé, fina fisken!  köpte nya fina vita gummistövlar. stöllvar! fina fisken! åkte till stallet med magnus. körde sabrina med giggen. i solen. det var fina fisken!
köpte hamburgare. åkte hem. käkade burgaren. fina fisken! har spelat betapet (såklart). det går inte sådär jättebra men det är roligt ändå. trots att jag är en rätt dålig förlorare. nu är klockan natt och jag ska duscha av mej alla vita hästhår och all hästlukt. sen ska jag sooova. imorgon åker vi till ryda. det blir också fina fisken! och dom vita gummistöllvarna får åka med. dessutom ska vi åka första klass. fina fisken! känns som att jag har fått lite dille på att skriva fina fisken. men... det blir fina fisken! huvva, jag är nog lite trött. gonatt. gå å lägg er.

vårsikt

genom vinterfläckade fönster
syns baktiden så bländande nunära

jag låter mig
spolas 
      av regn       
          åter rent 
             vått
                vår   
                  regn

alla dessa droppar
alla dessa ofunna vänner
ligger väntande kvar i min rabatt
med samma tålamod
som jag
som våren



näru

nä, kanske är det här med poetry slam inte min grej. men nu har jag iallafall provat. hade nog ångrat om jag inte varit med. kändes fint att ha J, brorsan och katten där. jag och brorsan pratar om att fixa en ny uppläsning typ den vi hade på dieselverkstaden, med musik och hela kitet. det blir något helt annat när man slipper tävlingsatmosfären. det blir något helt annat än ståuppkomik. och jag ska försöka göra några lite mer seriösa inläsningar av mina texter. kanske med J:s musik i bakgrunden. det är roligt. och det är roligt att prova nya saker. saker som man har provat kan man aldrig ångra att man inte gjort. och det man gjort ska man heller aldrig ångra. jag har blivit mycket för att aldrig ångra saker. jag försöker lära mej istället. nu ska jag nog fortsätta sura och istället spela lite betapet. just det.

hjärnbrist

konsten att byta två veckors snorlindad hjärna mot en fullt fungerande normal sådan. en svår konst. alla tips mottages tacksamt. försöker få in dom här dikterna i mitt arma huvud. har börjat inse att det är tur att jag inte är nån slags artist, hur hade det sett ut?  nån som står och virrar på scenen med famnen full av papperslappar med text... nätackdu. fast varför ger man sej in i sånt här då? det måste ju bero på:
a) dum i hela huvet  
b) vill synas  
c) vill få nån slags respons  
d) kommer aldrig att få ge ut sina verk i bokform så då kan man ju lika gärna pracka på folk sakerna i hörbar form 
e) dum i halva huvet och resten av huvet fungerar inte

ja int vet ja...


gårdagens triumf var iallafall att lyckas få torun och annika att spela betapet. även om dom vann. sådärja. ännu två sektmedlemmar! yes!

- - -

ha! lyckades komma på hur man byter en sämre fungerande hjärna mot en kreativ sådan! lösningen var enkel, trädgårdsgrovarbete! nu är jag full av energi och speedad som en hamster! har friserat äppelträn, kapat stockar och sly samt kvistat av stockarna och slyet. de ska vara till gärdsgården och ett litet trädgårdslandsstaket. ujaneme! jag längtar efter att gå ut och sätta spaden i jorden och gräva upp landet! de där drivbänkarna från classe ohlson vore inte helt fel heller...

J sitter och plinkar på sitt pjano i sin lilla skrubb. själv tror jag att jag ska koka lite te och trycka i mej lite ostmackor. det är mat för en grovarbetare!

sen borde jag träna dikterna också... nu kan jag dom NÄSTAN utantill...

cykla

busskortet har gått ut. suck. funderar på att sparka igång cykeln och tuta iväg till arnos i trollbäcken och handla... förråden börjar sina här hemma... vet inte om jag orkar. är rätt trött. och lat. framförallt lat. men motion ska ju vara bra har jag hört. kanske man borde... eller så går jag och sover istället... vi får se sa blinda sara... kanske lite betapet kan ge energi? jag är beroende!
www.betapet.com

 - - -

puh! cyklade till trollis iallafall. så fort jag kom ut på gudöbroleden började det hagelstorma. typiskt. någon ville nog ge en hint om att det inte var läge att ge sej ut och syckla idag. fick se en massa snödroppar iallafall. växte precis vid vägen mitt i all smuts. det var bra gjort.
nu kommer snart herr rörmokare. hoppas han inte får skrämselslag av stökigheten här... fast är man van att rota i folks äckliga toaletter kanske man inte är så lättskrämd. vem vet.

järna

järna

Martin sjunger fint, Gula villan, Järna

sötpotatis

J är ute och springer. jag lagar mat. har äntligen börjat bli frisk från den där hemska dunderförkylningen. det var på tiden. idag vankas det mos på sötpotatis, vegetariska biffar och tomatsås. för övrigt har min mellanslagstangent börjat balla ur. dåligt.

mos:

skala sötpotatis och vanlig potatis. skär i bitar. koka mjuka. mosa, ha i en klick smör eller olja och eventuellt en skvätt mjölk. (sojagrädde går också bra.) krydda med vad du vill. bara salt och peppar räcker gott.

tomatsås:

hacka en lök och en vitlöksklyfta. koka samtidigt som potatisen. krydda med vadsomhelst. ha i en halv tesked socker, det rundar av smaken.

biffar:

idag blev det färdigköpta biffar. brukar göra bönbiffar. då tar jag en burk bönor eller kikärter. SKÖLJ bönorna så slipper du "burksmaken". mixar eller mosar med lite olja, ett ägg och kryddor. jag brukar använda persilja, svartpeppar, vitlökspulver, cayennepeppar eller paprikapulver. salt. ha i lite mjöl om smeten är för lös. forma biffar. vill du att det ska bli lite snyggare panerar du i ströbröd. stek i medelvarm panna tills biffarna får fin färg.
vill du variera biffarna är det gott att ha i hackad purjo, ärter, kokta hackade morötter, majs etc.

servera maten med en fin grönsallad.

- - -

nog om mat. nu kom J tillbaka. dags att äta.


spegelbild

uschianemej... tittade mej i spegeln och såg någon som inte var jag. bara någon blek och glåmig skugga av mej själv. måste försöka komma ut och få lite friskluft eller nåt. det här håller ju inte. hostar och snorar och sover så mycket jag kan. typiskt dåligt.

borde öva läsning men orkar inte. tycker att jag låter så burkig nu så jag står inte ut att höra min egen röst. fy farao. helt enkelt.

det roliga som hänt idag är iallafall att fröerna börjat gro och skjuta upp små skott. läkemalvan vann tävlingen i att komma upp först. små späda ljusgröna blad. sånt gör en glad.

träden står fortfarande och väntar på att få bli klippta. men idag har det regnat och jag har ingen lust att utsätta mitt förkylda jag med en massa kyla. nätack.

nu kommer J snart hem från jobbet. ska försöka improvisera någon slags ätbar föda. när jag är sjuk eller alldeles för trött blir maten konstig. eller det känns iallafall så. brukar bli rätt ok trots allt men ända fram tills man smakar ser det ut som ett misslyckande. vi får se. soppa? nä int vet ja.

att bestiga berg

jag ägnar dagen åt att bestiga berg och åt att sova. bestiger diskberg, klädberg, skräpberg och alla möjliga andra sorters berg som kan uppstå i ett hem på 45 kvadrat. det är fantastiskt kul. inte. men snart är diskberget avklarat, ska bara skölja skiten och torka den. sen ska jag börja göra köttfärssås.

för övrigt gjorde jag jordens godaste wokar i helgen. det är gott med wok när man är risig. jag gjorde räkwok och viltwok. samma lika ingredienser fast en med räkor och en med viltskav. alltså.

ressipept? mja...

morot
squash
purjo
champinjoner
vitlöksklyfta
(eller vad du själv vill ha eller inte ha)
skär grönsakerna och vitlöken tunt (jag använde osthyvel till allt utom purjon, för att spara disk)
skär purjon i smala strimlor (jag använde sax, också för diskonomins skull)

hetta upp lite olja i en panna. fräs ingredienserna lagom mjuka. skvätt i en matsked hoisin-sås, några skvättar soja, lite socker, lite tomatpuré, lite chilipulver... koka ihop och ha i räkorna sist. om du vill ha kött i woken har du i köttet först och låter det bli klart och sen har du i grönsakerna ovanpå.

lätt som en plättlagg!

nu ska jag skölja disken.

Igår idag och så

Jag har ont i huvet, huvet är fyllt med snor. Jag blir sur av att inte bli frisk nån gång.
Idag har jag iallafall bakat mumsich pizza åt mej och J. Det var fint. Gjorde lite extra deg så det blev en fin formfranska också. Så vi har ätit pizza, ätit mackor, spelat betapet, betapet, betapet, betapet... Jag har fått tetrissjukan fast i bokstavsform... Tänker allt i ord, ser dom där ´plupparna´ hela tiden. "P-L-U-P-P-A", "S-K-A-R-V-A", "Y-S-T-A"...
Jag blir tokig!

Nu har jag inget mer att skriva. Förutom att det enda positiva med att vara sjuk den här veckan är att jag kommer ha nästan obegränsat med tid för att träna in dikterna. Skit. Plåga mej.

hits